Rock and Dust | Roccia e Polvere – Tracy Mackenna & Edwin Janssen

Rock and Dust Roccia e Polvere

Tracy Mackenna & Edwin Janssen

2022. március 8 – április 8.

Megnyitó: 2022. március 8. 18:00-tól 21:00-ig a művészek jelenlétében

Rock and Dust Roccia e Polvere című projekt forrása és helyszíne az olaszországi Molise régióban található földrajzi terület, amely Tracy Mackenna és Edwin Janssen otthona. A mű egyesíti magában Tracy és Edwin készítette fotografikus anyagokat és rajzokat archív képekkel kiegészítve, amelyek összekapcsolják és kiemelik a hely, az emberek és az idő közötti változásokat, harmóniákat és feszültségeket. Tracy és Edwin ebben a projektben a konfliktus, az összetartozás és a művészet közötti kapcsolatot kutatja.

A nagyméretű nyomtatott kollázsok az ősi és kiterjedt appennini hegyvidéket mutatják be, amely gazdag és összetett történelmet rejt magában és amely beágyazódik a terület építészetébe, szokásaiba, nyelvébe, mezőgazdasági területeibe és erdeibe. A Abruzzo Nemzeti Parkban található természetvédelem alá tartozó Lazio és Molise kivételes jelentőségű és szépségű területek, melyek ritkán lakott falvakkal tagoltak. Többnyire háromnyelvű, olasz-francia-angol területekről van szó az emigránsok nagyszámú közössége miatt, akik folyamatosan mozognak az európai nemzetek között, ennek a gazdasági migrációnak a kezdete pedig  körülbelül az 1850-es évekre tehető. A jelenlegi lakosok megkísérlik újjáéleszteni közösségüket a munkamodellbeli változások és a jelentős kulturális, környezeti válságok közepette. A Rock and Dust Roccia e Polvere című kiállításon Tracy és Edwin olyan munkát hoz létre, amely a múltat és a jelent tükrözi, hogy előrelátóan és gondosan képzelje el a lehetséges jövőt. 

The Museum of Loss and Renewal

Tracy és Edwin által kurált The Museum of Loss and Renewal a múzeumnak a hagyományos értelmével szemben, amely ‘dolgokat’ halmoz fel, arra ösztönzi az embereket, hogy gondolatokat, érzéseket és ötleteket generáló dolgokkal töltsenek időt. A The Museum of Loss and Renewal a tapasztalatok bővülő gyűjteménye, amelyet rendszeresen osztanak meg annak kurátorai, partnerei és lakói tevékenységükön keresztül. Az alkotómunkát, az együttműködő tanulást és művészeti kutatást egyesítve projektjeik számtalan formában valósulnak meg, például kiállítások, közösségi stúdiók, vetítések, publikációk, gyűlések és rezidenci programok formájában. Tracy és Edwin különböző együttműködések keretében olyan művészeti projekteket dolgoz ki, amelyek a fontos társadalmi problémák kérdéskörét célozzák, úgy mint az általános jóllétet, az elöregedést és a fenntarthatóságot. 

A The Museum of Loss and Renewal rezidencia programjai (Taking Time / Prendendo Tempo, és  Place, People and Time) Collemacchiában zajlanak. A falu Tracy olasz családjának volt az otthona évszázadokon át, Tracy és Edwin pedig erős kapcsolatot ápol a helyi közösséggel, amely a rezidencia programok kiemelt támogatója.  

http://themuseumoflossandrenewal.life 

Fotó: Nyíri Julianna