Dóra Emese – BELSŐ KERT/ INNER GARDEN

2021. november 30. december 23. 

Megnyitó: november 30. 18-21:00, a művész jelenlétében 

Invitáció belső utazásra. A lélek mint kert, s ennek az általam létrehozott térbeli metaforája. Bátorítás a fantázia aktív használatára, saját belső képzeletbeli tájam egy töredékének a valós térbe való exportálása által. Híd építése a valós és a disszociált állapot közt, figyelemfelkeltés a trauma rejtőzködő természetére. Gyerekkorunk egy gyakran használt eszközének, a fantáziálásnak a felidézése, játékra hívás. Az önmagunkkal való megbarátkozás egy lehetséges módjának vázolása. Kérdésfelvetés magamnak és másoknak.

Az éneklés médiuma segít a gondolkodásban, feldolgozásban, történetmesélésben – az „Inner Garden” is egy dallamvázlatból született. Még nem igazán vagyok benne biztos, hogyan néz ki ez a belső kert vagy, hogy tudnám kellő körültekintéssel gondozni, azonban azt meg tudom fogalmazni; lelkem vagy személyiségem magja. Ez a metaforikus keretrendszer viszont segít látni, érezni, érteni a saját folyamataimat. Miközben a kis dallamom írta magát, vizuálisan jól kifejezhető kérdések fogalmazódtak meg benne. Mi jellemzi az ideérkezők saját belső kertjét, milyen viszonyban áll vele? Hogy nézhet ki? Szürreális vagy inkább teljesen naturális? Van kerítése vagy nincs? Gondozom vagy nem? Van elég víz?  Mit ültetek bele?

/Dóra Emese/

Dóra Emese (1985): a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végzett 2012-ben. Plasztikái formailag, vagy elrendezésben általában a természetből táplálkoznak. Diplomamunkájában a hely és tér közötti különbséget vizsgálta, későbbi munkáiban is gyakran használja az installáció műfaját. Megvalósult nagyobb projektek: “Fénylények II.” (Sziget Fesztivál 2016, 2017.) “Bloom”, (Casati Budapest Hotel loggiája, 2018).  Nagyobb csoportos kiállítások: Budapest Art Expo Friss (Szentendre, Művészetmalom, 2013); Kisplasztikai Kvadriennálé (Pécs, Janus Pannonius Múzeum, 2015). Több ízben részt vett a Kecskeméti Acélszobrászati Szimpóziumon. 

https://www.instagram.com/msedorart/ 

Fotó: Dóra Emese