Markéta Kinterová: Somewhere between Consumer and Pedestrian

2021. november 3 – november 26.
Megnyitó: 2021. november 3. 18:00-tól 21:00-ig a művész jelenlétében

Hogyan látjuk városainkat és annak külterületeit? Értelmezhetjük őket, mint márkajelzések és üzenetek tömeges kompozícióját? Mit mesélnek nekünk köztereink? Városaink megjelenése tükrözi kultúránkat, amelyet mindenki a kereskedelmi- és az állami szektor által írt szövegek mentén értelmez. Mint lakosok szemtanúi vagyunk tereink fogyasztói érdekekből történő kommercializálódásának és a kontrolnak, ami előre eltervez mindent, ahelyett, hogy hagyná történni a dolgokat természetes menetükben. Ezek a jelenségek foglalkoztatják Markéta Kinterovát, aki fotóival és poszter alapú munkáival igyekszik feltárni a problémakör különböző rétegeit.

Művészkönyve a kiállításon szintén bemutatott „What You See Is What You Think” a posztkapitalista disztópiát vizsgálja hirdetőtáblákon és a kísérleti képválogatáson keresztül. Ez az újfajta óriásplakát formátumú könyv olyan platformot nyújt, amely felülírja a hagyományos képeskönyvek olvasásának koncepcióját. A szövegekkel ellátott melléklet reagál azokra a köztereken alkalmazott vizuális stratégiákra, melyeknek elsődleges szándéka az elnyomó rendszerek megszilárdítása és a városi lakók fogyasztókká alakítása.

Markéta Kinterová (*1981), cseh képzőművész. Munkásságában elsősorban konceptuális fotográfiával foglalkozik, gyakori témái közé tartoznak a városi közterek. A cseh Jan Evangelista Purkyně Egyetem Művészeti és Design Karán tanult fotográfiát. Könyve; “What You See Is What You Think” az “Oppositional Reading of Public Space” című doktori disszertációjának részeként jelent meg, amelyet 2019-ben védett meg a prágai művészeti akadémián. Az elmúlt években számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt olyan intézményekben és eseményeken, mint a Meet Factory (Prága), Museum auf Abruf – MUSA (Bécs), Month of Photography Festival (Krakkó), Fotobiennale (Moszkva). A Fotograf magazine főszerkesztője, illetve a Prágában található Fotograf Gallery és a Fotograf Festival igazgatója.

https://marketakinterova.cz  

Támogató: Cseh Centrum, Budapest

Fotó: Simon Zsuzsanna