Igor & Ivan Buharov: Revolúcióparabotanika

2021/04/23 – 05/28

Képesek lehetnek-e a növények társadalmi változást előidézni vagy különös, ismeretlen erők mozgatásával spirituális polgári engedetlenséget szítani?

Igor és Ivan Buharov önálló kiállításának kiindulópontja a Melegvizek országa című legújabb filmjük, mely a „növények forradalmának” bemutatásán keresztül kísérletet tesz a „forradalom” fogalmának újraértelmezésére és hagyományos politikai koncepciók újragondolására. Ez utóbbi a hungarofuturista törekvésekkel is összhangban van, hiszen a hungarofuturizmus egyik célkitűzése is a politikum nem-emberi formákra való kiterjesztése. A forradalom náluk tehát nem valamiféle emberi igények által irányított történésként értelmeződik, hanem olyan létezésmódok közötti átalakulásként, melynek során spirituális kapcsolatok, illetve energiaáramlások alakulnak ki emberek és növények között. A Buharov-testvérek és a hungarofuturizmus számára egyaránt meghatározó abszurd világszemlélet a képek, jelentések és textúrák művészeti médiumokat keresztező találkozásából adódik. A forradalmat „xenotópiaként”, az idegenség színpadi tereként tapasztalja meg a látogató, ahol sosem lehet pontosan eldönteni, hogy egy civilizációs állapot kezdetére vagy végére katapultálnak-e minket a politikai-esztétikai energiák. A növények természettörténete ugyanis elválaszthatatlanná válik az emberi történelemtől, vagyis a forradalom egyszerre vezethet mutációhoz és társadalmi átalakuláshoz. Hungarofuturista szempontból a kettő feltételezi egymást, hiszen a történelem átalakítása a fajok újratervezését sem nélkülözheti.

A kiállítás az “Aki nincs velünk, az is velünk van!” című hungarofuturista projekt részeként valósul meg.

Igor és Ivan Buharov (Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) a magyar független film fontos alakjai, a kilencvenes évek közepe óta készítenek együtt kísérleti rövidfilmeket, animációkat, dokumentum- és nagyjátékfilmeket, valamint a képzőművészet és a film határterületén kísérletező alkotásokat. 2018-ban az Örök szándékmező hangolás című nagyszabású helyszínspecifikus performansz-installációjukkal szerepeltek Ausztria egyik legjelentősebb kortárs művészeti fesztiválján, a graz-i Steirischer Herbst programjában, amely a tranzit.hu és a Trafó közös szervezésében 2019-ben Budapesten is bemutatásra került. Műveikkel szerepeltek a Murciában megrendezett Manifesta 8, a zürichi Shedhalle, a berlini Künstlerhaus Bethanien, a bukaresti MNAC, a brnoi Moravská Galerie, Biennale Warsawa, a Magyar Nemzeti Galéria, a debreceni MODEM, a Trafó Galéria, a Paksi Képtár és a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet csoportos kiállításain. Különleges atmoszférájú, szürreális, groteszk képi világú filmjeikkel (pl.: Az itt élő lelkek nagy része, a Kormányeltörésben, a Lassú Tükör, A másik ember iránti féltés diadala) számos fesztiválszereplést és díjat tudhatnak magukénak.

 

Időpont: 2021.04.23 – 05.28

Nyitvatartás: Április 23. és 25. között: P 12:00-20:00, Szo 12:00-18:00, Vas 12:00-18:00

Április 27. – Május 28. között: K-P 12:00-19:00, Szo 14:00-18:00.

Helyszín: ISBN könyv + galéria,1084 Budapest, Víg uca 2.

Nem akadálymentes helyszín.

Az üzletben egyszerre 7 fő tartózkodhat, kérjük mindenki türelmét és megértését az esetleges utcai várakozáshoz.

Ingyenes program

Részt vevő művészek: Igor & Ivan Buharov

Részt vevő kurátorok: Nemes Z. Márió; Szalai Borbála

 

Kapcsolódó programok:

04.27, 17:00 – Online tárlatvezetés

!!! A kiállítás ideje alatt a járványügyi helyzetre való tekintettel nem szervezünk élő rendezvényeket, minden program online lesz elérhető. A kiállítótérben a hatályos jogszabályok betartásával egyszerre csak limitált létszámú látogatható lehet jelen, maszk viselése kötelező.

A kiállításhoz megnyitó eseményt nem szervezünk, az OFF-Biennále megnyitó eseménye online lesz megtekinthető, április 23-án este 8 órakor az OFF-Biennále Facebook oldalán. !!!

A projekt az OFF-Biennále Budapest 2021 keretében jött létre.

Sajtó:

Óh, Planta Professora!

Artmagazin

OFF-Biennále Budapest. Photo: Orbital Strangers Project, Csaba Aknay / OFF-Biennále Budapest Archive