«ZRH» – Mikhail Bushkov & Olga Bushkova

Megtekinthető: 2021. február 9 – március 12. 

Online megnyitó esemény, artist talk: február 9. 20:00

A gazdasági be- és kivándorlás gyakori jelenség mind a svájci, mind a magyar társadalomban, akár munka, házasság vagy tanulás céljából. Érdekesség, hogy mindkét ország szolgálhat a migráció kiindulópontjaként és végcéljaként egyaránt (2006 óta több mint 800 000 ember vándorolt ki Magyarországról, elsősorban a fiatalabb generáció tagjai közül).

Történetünk két főszereplője egy házaspár, akik hasonló migrációs folyamaton mentek keresztül. Mikhail Bushkov magasan képzett szakértőként egy állás miatt költözött Zürichbe, felesége Olga Bushkova pedig természetesen vele tartott. Kettejük új és különböző társadalmi, valamint személyes státusza eltérő tapasztalatokhoz vezetett: Mikhail jól beilleszkedett új életébe, ugyanakkor úgy érzi nem tudja megfelelően ápolni kapcsolatát hazájával, míg Olgának újra újra és újra fel kell találnia magát ebben az új környezetben.

A “ZRH” egy jelenleg Svájcban élő, de orosz származású alkotópáros, Mikhail Bushkov és Olga Bushkova közös kiállítása, ami két egyéni projektjüket köti össze (“Zürich” /2012-2020/, “A Google Wife” /2011-2017/). A kiállítás a művészek régi és új otthonának képeit állítja egymás mellé; dekonstruálja a nosztalgia és a hovatartozás érzéseit és elemzi a művészek bonyolult, az “otthon” fogalmához fűződő viszonyát. Az alkotók nem kínálnak egy az egyben megoldást, műveiket inkább olyan személyes történetként képzelik el, amely kapcsolódhat globális társadalmi problémákhoz.

VIRTUÁLIS TÚRA

A nagyi főztjét még a Google sem feledteti

PRAE.HU

Fotó: Simon Zsuzsanna