Bilak Krystyna: KOMPLEMENT I Átlátás #3

2020. március 2-27. 

Megnyitó: 2020. március 2. 19:00

Kurátor: Soós Andi

A naponta ránk zúduló, temérdek kép áradatában mi lehet az, ami elkapja a tekintetünket? Egy másik embert megfigyelni mindig izgalmas volt, és a másik teste iránti kíváncsiság úgy tűnik, az Instagram korában sem hagyott alább. Komplement című munkájában Bilak Krystyna az emberi testet és annak mozgását viszonyítási alapként használja, miközben arról gondolkodik, hogyan lehet irányítani a figyelmet és miként lehet olvasni a képeket egy olyan világban, amelyben azok könnyen a visszaélés vagy a propaganda eszközévé válhatnak.

A ‘Komplement’ erre a 21. századi problémára reagál: Bilak Krystyna a képek értelmezésének különböző rétegeivel foglalkozik, az érzékelés és a jelentés közötti kapcsolatot vizsgálja. A néző tekintetét számokkal, pontokkal, vonalakkal irányítja. Az absztrakt kompozíciókon hol a művész önarcképét, hol egymásba kapaszkodó kezek alkotta szoborcsoportot, máshol pedig a bűnügyi helyszíneléskor is használt körvonalakat látunk, amelyek a mozdulatok lehetséges sorrendjét érzékeltetik. Az abszurd mozgások, váratlan helyeken felbukkanó testrészek arra ösztönöznek, hogy valóban időt szánjunk a kép megnézésére. A megértéshez Bilak megoldókulcsokat is ad azáltal, hogy leleplezi a kép készítésének technikáját. Ami elsőre számítógépes utómunkának tűnik, arról kiderül, hogy csupán egy tükröződés, egy papírkivágással kiemelt részlet vagy éppen egy színes fólia torzító hatása.

Ezekkel az egyszerű eszközökkel – téri absztrakció, fényhasználat, mozgás – olyan megtévesztő látványt épít fel, amelyben megkérdőjelezi a fotográfia által közvetített információ igazságát. A sorozat bemutatásához készült, fa lécekből épített installáció arra invitálja a nézőt, hogy a képek befogadásában aktívan részt vegyen. A kitakarások, az egymásba futó keretek, a lécek által kijelölt nézőpontok arra utalnak, hogy a megismerést számos szubjektív, emberi tényező befolyásolhatja.

Bilak Krystyna (1993) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán diplomázott 2019-ben, a Komplement című fotósorozattal és installációval. Munkáiban a látás, az érzékelés szubjektív természetén keresztül valóság ábrázolásának fotográfai eszközeivel kísérletezik.

Támogatók:

Magyar Fotóművészek Szövetsége / Association of Hungarian Photographers

Nemzeti Kulturális Alap (NKA),

Vylyan Pincészet

Szervezők: FFS – Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója, Magyar Fotóművészek Szövetsége,

ISBN könyv+galéria

Megtekinthető: 2020. 03. 03-27.

Átlátás #3

Az Átlátás #3 a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója harmadik alkalommal megrendezésre kerülő tehetséggondozó projektje és kiállítássorozata. A program célja, hogy professzionális bemutatkozási lehetőséget biztosítson a résztvevő Stúdió-tagoknak valamint a kiválasztott kurátoroknak. Az első Átlátás 2011-ben született meg Oltai Kata és Nánási László ötletéből, majd 2013-2014-ben folytatódott Barta Edit és Trembeczki Péter gondozásában. A program keretében eddig – többek között – olyan, ma már közismert alkotók mutatkozhattak be, mint Bartha Máté, Ember Sári, Gáldi Vinkó Andrea és Szombat Éva.

Az idei Átlátás keretében összesen 10 alkotó 9 önálló és csoportos kiállítása valósulhat meg nyolc budapesti és egy debreceni helyszínen, olyan non-profit és for-profit galériákban, mint az FKSE Stúdió Galéria, ISBN köny+galéria, K.A.S. Galéria, MyMuseum, PINCE, Sesztina Galéria (Modem, Debrecen), Supermarket Gallery, TOBE Gallery, Várfok Project Room.

A projektben résztvevő alkotók és kurátorok két körben, pályázati úton kerültek kiválasztásra: előbb a Stúdió tagjai küldhettek be friss projekt-terveket, melyeket a második körben, egy nyílt kurátori pályázat keretein belül a jelentkezők rendelkezésére bocsátottunk. A beérkezett kurátori koncepciók közül Barkóczi Flóra és Tóth Balázs Zoltán segítségével választottuk ki azokat, amelyek most megvalósulhatnak. Lényeges szempont volt, hogy a kiválasztott projektek az alkotó, a kurátor és a galéria képviselőjének/vezetőjének szoros együttműködése, diskurzusa révén valósuljanak meg. (Regős Benedek, az FFS korábbi titkára, projektvezető)

www.ffs.hu

www.instagram.com/ffs_budapest

www.fotomuveszek.hu

www.isbnbooks.hu

Fotó: Bilak Krystyna, Biró Dávid