Supergravity – Katyi Ádám

2020. február 8 – 28.

Megnyitó: 2020. februrár 8. 19:00

Albert Ádám Minden a Mienk! című, 2018-ban a Kassák Múzeumban rendezett kiállításához Katyi Ádám tervezett egyedi betűtípust és azonos címmel katalógust is. Albert Ádám a kiállítás keretében egy konkrét történelmi szituáción keresztül vizsgálta, miképpen kapcsolódnak össze a politikai, a gazdasági és a művészeti ideák egy társadalmi utópia megteremtése érdekében. A kiállítás fókuszában az 1919-es budapesti május elseje állt, az installáció pedig a klasszikus modernizmus letisztultságát és funkcionalizmusát megidézve, az esztétika és ideológia közti bonyolult kötelékre irányította a figyelmet.

A Supergravity című kiállítás bemutatja a kötet és a két évvel ezelőtti tárlat grafikai hátterét, körüljárható lesz a komplex tervezési folyamat, az első vázlatoktól, layoutoktól kezdve az elkészült nyomdai termékig. Az ISBN könyv+galériában látható kiállítás különlegessége, hogy a kész arculat elemein túl, láthatóak lesznek a tervezés mellékvágányai is és a meg nem valósult ötletek.

Az alkalmazott grafikák mellett, a mostani kiállítás a könyvhöz tervezett egyedi betűtípus debütálása is, amely a megnyitó napjától először lesz bárki számára elérhető és szabadon felhasználható a Hungarumlaut betűtervező stúdiótól. 

Katyi Ádám (1988. Sopron)

Diplomáit a soproni Alkalmazott Művészeti Intézetben (BA tervezőgrafika, 2010), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MA tervezőgrafika, 2012) és a hágai Royal Academy of Art-on (MA Type and Media, 2013) szerezte. 2013-tól független tervezőgrafikusként és betűtervezőként dolgozik, a Hungarumlaut Type Studio vezetője, mellyel több, mint 12 betűtípust tervezett az elmúlt öt évben.

Katyi Ádám óraadó tanár a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és az Alkalmazott Művészeti Intézetben, emellett betűtervező workshop-okat is tart. 2014-ben elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat vizuális kommunikáció kategóriában a Westeinde betűtípussal, majd 2018-ban a Josef Binder Award Arany díját, type design kategóriában a Kleine Titel egyedi betűtípussal. 2014-től Grazban él feleségével és kisfiával.

www.hungarumlaut.com 

www.adamkatyi.com

 

Fotó: Simon Zsuzsanna