Uborkák, halacskák, giliszták és fenyőrügyek – a prágai XAO kollektíva kiállítása és mikrovására

Zuzana Bramborová A giliszta kérdez című könyvéhez kapcsolódó kiállítás & a prágai XAO kollektíva többi tagjának (Jakub Plachý, Klára Zahrádková, Alžběta Zemanová) legfrissebb mikrokönyvei.

Kiállításunk főszereplőjével, a gilisztával már találkozhattatok, hiszen ő a főhőse Zuzana Bramborová bájos humorú, sok tekintetben tanulságos könyvének. A kertészkedés alapjait bemutató, minden korosztályt megszólítani képes ismeretterjesztő kötet 2023-ban jelent meg magyarul A giliszta kérdez címmel a Csirimojónál Peťovská Flóra fordításában.

Mivel a fordítás alapjául szolgáló cseh kiadást a könyvesboltként és galériaként is működő XAO mikrokiadónak köszönhetjük (Žížala pokládá otázky, 2021, www.xaoxax.cz), kiállításunk a kollektíva többi tagjának legfrissebb munkáiból is szemezget. Megismerhetitek Alžběta Zemanová szintén a veteményesben játszódó minitörténetét Uborka apuról és a fiáról, Ubiról; a Jakub Plachý (A nagy pisikönyv megalkotója!) és Klára Zahrádková szerzőpáros hihetetlennek tűnő, mégis valós eseményeken alapuló Január van, halakat sétáltatok című mikroképregényét; valamint Klára Zahrádková vérontásmentesen erőszakos receptjeinek rég várt folytatását, amelyben ezúttal a fenyőrügy-szirupról mesél.

A megnyitó előtt két különböző workshopra is sor kerül a kiállító művészek vezetésével 13:00 és 15:00 órától (részletek az alábbi eseményekben, jelentkezés az ahoj@csirimojo.hu címen), az esti program keretében pedig gilisztakeresztelőt és mikrovásárt is tartunk!

Kapcsolódó program:

2024.május 4. szombat 13:00-15:00 Zuzana Bramborová és Alžběta Zemanová zsebmese workshopja https://www.facebook.com/events/486159687069697

2024.május 4. szombat 15:00-17:00 Jakub Plachý és Tereza Šiklová zsebképregény workshopja: https://www.facebook.com/events/1119975729244372

Megnyitó & mikrovásár: 2024. május 4. szombat 18:00

A kiállítás megtekinthető 2024. május 24-ig az ISBN könyv+galéria nyitvatartási idejében, K-P 12:00-18:00, SZO 14:00-18:00 https://www.facebook.com/events/1201135237525064/1201135267525061

A XAO minikönyveinek mikrovására

Elhozzuk nektek a Csehországban valaha megjelent legkisebb köteteket. Lesznek köztük képes mikrotörténetek szavak nélkül, valós eseményeken alapuló miniképregények, a legkisebb illusztrált szépirodalom, minigráfiák, különleges útikönyvek, illusztrált receptek és egyéb ínyencségek.

A giliszta kérdez születésének rövid története

Zuzana Bramborová gilisztája először 2019-ben bújt elő a föld alól. Diplomamunkaként született, és a róla készült illusztrációk hozzásegítették szerzőjüket, hogy sikeresen befejezhesse tanulmányait a prágai iparművészeti egyetem, az Umprum illusztráció és grafika szakán. A kötet teljes egészében Zuzana munkája (szöveg, illusztráció, grafikai tervezés). Eredetileg 150 példányban nyomtatták ki az Umprum műhelyében, 3 direkt színnel ofszet technikával. Majd 2021 tavaszán valódi könyvként, ISBN számmal is megjelent a XAO mikrokiadónál. Zuzana átdolgozta és kiegészítette a kötetet, a sárga borítóról kukucskáló giliszta pedig rózsaszín borítón hullámzó gilisztává változott. Tavaly (2023) a kertkultúra messzi híveinek köszönhetően külföldön is megjelent a könyv. Igen, jól sejtitek, Peťovská Flóra magyar fordításáról van szó. A giliszta és Zuzana is megérdemelik ezt, hiszen mindketten keményen dolgoznak (egyikük a mezőn, másikuk az illusztráció mezején). Ha még nem tettétek, olvassátok el a könyvet, mi a XAO könyvesboltban kötelező olvasmányként ajánljuk a vásárlóknak, akik aztán mindig visszatérnek további példányokért. Éljenek a szép könyvek és a porhanyós talaj!

Zuzana Bramborová: A giliszta kérdez, Csirimojó, 2023, Peťovská Flóra fordítása, https://csirimojo.hu/giliszta-kerdez/

Az esemény partnerei a Cseh Irodalmi Központ (České literární centrum, czechlit.cz), a Cseh Centrum és az ISBN könyv+galéria.