Anna Koźbiel: Animaton – a lélek biológiai formája

2022. augusztus 9 – 26. 

Megnyitó: 2022. augusztus 9. 18:00, a művész jelenlétében

Helló, van öt perced, hogy beszéljünk a lélekről?

1954-ben egy bizonyos pszichiáter doktor így írt a The American Journal of Medical Science című folyóiratban megjelent cikkében: “A további EEG-vizsgálatok lehetővé tették, hogy megfigyeljük az említett területek magas aktivitását olyan ember-specifikus élmények során, mint a meditáció, a boldogságérzés vagy az együttérzés. Az egy bizonyos helyről (Brodmann 24-es és 32-es terület), mikrokanül segítségével vett in vivo minták jelentős mennyiségű ismeretlen és korábban nem megfigyelt anyagot (A) tartalmaztak.“

A doktort még abban az évben letartóztatták regisztrálatlan eszközzel történő munkavégzés vádjával, és az amerikai Élelmiszer- és Kábítószerügyi Hivatal erőfeszítéseinek köszönhetően két év börtönre ítélték. Szabadulása után három nappal meghalt, miután a büntetés nagy részét letöltötte. 

Mi volt ez a cikkben említett ismeretlen szerves vegyület, amely az emberi agy legfontosabb funkcióiért felelős? A források hiánya miatt az orvos munkamódszereit és az eredményeket soha nem sikerült teljesen újraalkotni. Az Animaton ennek a befejezetlen történetnek a rekonstrukciója.

Anna Koźbiel (1986, Varsó)

A varsói Képzőművészeti Akadémia grafikai karán szerzett diplomát. 2011-től 2021-ig a Xolor művészeti kollektívában (korábban Ad manum); olyan kulturális intézmények számára készített falfestményeket, mint az Arsenal Galéria, a Stacja Muranow The Association for Social and Cultural Initiations, a Varsói Filmiskola, a Lengyel Zsidók Történelmének Múzeuma. Foglalkozik továbbá a design, a motion design és az illusztráció bizonyos területeivel (instagram.com/candida_boxx/). 

Kutatási érdeklődési körébe tartoznak az elme és a tudat fogalmai, a cselekvési mechanizmusok, a gondolati minták és sztereotípiák kialakulása, és mindenekelőtt a művészet mint az interperszonális kommunikáció kiterjesztésének eszköze.

Az Animaton – a lélek biológiai formája című projekt Koźbiel PhD kutatásának része. 

Támogató: Kassák Múzeum

Fotó: Lukács Máté