„Ha az elmélet nem elég” – válogatás a Labor fanzine-gyűjteményéből

2019. május 20 – június 25.

Megnyitó: 2019. május 20. 19:00

A fanzine szó az angol fanatic (rajongó) és magazine (folyóirat) szavak összetételéből jött létre. A fanzine alapvetően egy olyan szabad publikációs formaként jött létre, amely a speciális érdeklődésű emberek közti cenzúrázatlan információáramlást szolgálta. Ezt a  kiadványtípust a függetlenségen túl egyéb műfaji kritérium nem köti, így számos művészeti területen készültek és készülnek fanzinok.

A „Ha az elmélet nem elég” című kiállításon bemutatott kiadványok a Labor Galéria zine-gyűjteményéből származnak. A Labor 2007 és 2019 között működött a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület a tranzit.hu és a Magyar Képzőművészeti Egyetem kollaborációjaként az egykori Stúdió Galéria Képíró utcai tereit használva (a helyiségben jelenleg az Easttopics működik). A kiállítás alapanyagául szolgáló zine-gyűjtemény összesen 88 darabból áll, amelyből 57 látható a mostani kiállításon. A bemutatott válogatásban a legkorábbi zine 1991-ből, míg a legfrissebb 2017-ből származik.

A kiállításon három átfogó téma köré csoportosítva jelennek meg a kiadványok, megvilágítva a korszak elsősorban hazai fanzine készítőit leginkább foglalkoztató kérdéseket. Az első szekcióban olyan zinek szerepelnek, amelyeket alkotóik leginkább társadalmi, politikai, vagy közéleti tematikák mentén állítottak össze. A második egységben a médiumra reflektáló, főként esztétikai problémák mentén készített füzetek kaptak helyet, a harmadik csoportban pedig az épített és természeti környezetből kiinduló kiadványok találhatóak. A közéleti-politikai csoportba tartoznak többek között anarchista, antikapitalista lapszámok, de vannak feminista és kortárs politikai problémákra reflektáló zinek is. A környezetből kiinduló füzetek témái közé egyaránt tartoznak városi léttel, fenntarthatósággal és az ember személyes terével foglalkozó zinek, míg a médiumreflektív kategória olyan fanzinokat foglal magába, amelyek egyrészt esztétikai problémákat helyeznek fókuszba, másrészt akár önálló műtárgyként is értelmezhetőek. A kiállítást megelőző kutatás során kirajzolódott témakörök között bizonyos fanzinok esetében természetesen vannak átfedések, így a kiállítótérben is megjelenő szekciók fontos támpontként szolgálnak a művek térben való elhelyezéséhez és az azok között fennálló kapcsolatok fizikai demonstrációjához. A kiállítás előkészítésével párhuzamosan megtörtént a Labor zine-gyűjteményének elektronikus feldolgozása, valamint a teljes anyag digitalizálása, amely a megnyitót követően online is kutathatóvá és hozzáférhetővé válik majd.

A kiállításra kerülő fanzinek között szerepelnek az Innen, a Karate, a klorofill, a Plagium2000, a Tökmag Publishing, a Budapesti Anarchista Csoport, a Telep, a Posthuman Productions, a Renegát Projekt, a Rollo Press kiadványai, valamint self-published füzetek.