Nemmivoltunk: Recess

Megnyitó: 2019. február 4. 19:00
Megtekinthető: 2019. február 5 – március 8.

A Nemmivoltunk! Crew művészcsoport kiállítása a Recess (Szabadfoglalkozás) című projktet mutatja be, amelyet a crew a Collegium Hungaricum Berlin meghívásából valósított meg 2018 tavaszán. A csoport a több hónapon át (április-május-június) tartó workshopot követően a CHB „RULES” elnevezésű fesztiválján ötnapos pop-up kiállítást rendezett az anyagból, amelyet most az ISBN-ben is bemutatnak. A Szabadfoglalkozás (Recess) a Nemmivoltunk! Crew korábbi, Szülői értekezlet című kiállításának témáját szőtte tovább, amely 2011 szeptemberében volt látható a Stúdió Galériában.
A Szabadfoglalkozás című projekt iskolai emlékekbe enged bepillantást, az utolsó olyan generáció élményeibe, akik még belekóstoltak a későszocialista oktatási rendszerbe, amelynek számos autoriter reflexe a mai napig hatóan átöröklődött az oktatás-nevelés mindennapjaiba.

A projekt során az alkotók az iskolai élményeikre reflektáló munkákkal saját gyermekkorukból hozott, személyes szorongásaikba vezetik be a látogatókat. A műveken keresztül valójában a rend témakörével foglalkoznak. Az ember eredendő vágyat érez a rend iránt, amely azonban, így vagy úgy, mindig eleve kudarcra van ítélve. Nincs működő társadalom normák nélkül, a szabályokat a közösségek természetszerűleg kitermelik magukból. A norma nélküli állapot tehát nem életszerű, azért hozunk létre hatalmi rendszereket, mert azt várjuk tőlük, hogy a rend megteremtése érdekében érvényt szerezzenek ezeknek a normáknak.

Ugyanakkor a túlszabályozottságról és a túlhatalomról is rendre kiderül: nem emberi, nem élhető számunkra. Mint oly sok mindenről, erről is elmondható: az erő, a kívülről vagy felülről jövő kényszer nem elegendő. A rend megteremtésén magunkban kell munkálkodnunk, közösségként és egyénileg egyaránt. Ehhez olykor új készségeket kell kifejlesztenünk, olykor rosszul tanult reflexeket kell lebontanunk.

Művészek:
Bátory Péter
Brückner János
Falvai Mátyás
Fillér Máté
Szabó Ottó
Tóth Márton Emil

Megnyitó: 2019. február 4. 19:00
Megtekinthető: 2019. február 5 – március 8.
Helyszín: ISBN könyv+galéria, 1084 Budapest, Víg utca 2.
Nyitva tartás: K-P 12-19:00, Szo 14-18:00

Sajtó megjelenés: https://balkon.art/home/online-2019/nemmivoltunk-crew-recess/?fbclid=IwAR2ICZPBdxv-Izwjt4adurvnGlFqEthU8-wYIGbZbmbt1mBUJWSEWnxQIPE

Fotó: Eln Ferenc