Alice Guéricolas-Gagné: Papírtutajok – Kutatás a szamizdat irodalomról

2022. november 8 – 25. 

Finisszázs: november 22. 18:00

Emlékszel még a szamizdatokra? Vajon mi lehet az örökségük a mai Magyarországon? A közép-európai szamizdat irodalom kutatás megkezdéseként a kanadai Alice Guéricolas-Gagné rövid megállót tart az ISBN könyv+galériában, ahol november 8. és 25. között work-in-progress kiállítást épít. A kiállításon jegyzetek és fotók, emlékek és tárgyak kerülnek majd egymás mellé, amelyeket a művész az egykori szamizdatkészítőkkel való találkozások és budapesti archívumokban végzett kutatásai során gyűjt össze.

Reményei szerint ebből az anyagból egy regényt ír majd Papírtutajok címmel, amely az irodalmi szamizdatok szféráját vizsgálja majd a mágikus realizmus szemüvegén keresztül. A projekt címe azokra a szigetekre utal, amiket ezek a titkos szövegek jelenthetnek egy társadalomban. 

Mit jelent ma a szamizdat irodalom? Csatlakozz a művészhez, folytass eszmecserét vele a témáról! 

Alice Guéricolas-Gagné (Québec, Kanada) a Bohumil Hrabal, Too Loud a Solitude című művéből és annak a ‘70-es évek Csehszlovákiájában való titkos terjesztéséből írt diplomamunkája óta szamizdat-alapú, fikciós kutatást folytat. 2018-ban jelent meg a Saint-Jambe című regénye, amely a Mélina Kerhoas-szal való alkotói együttműködéshez vezetett a La montée des eaux (Az emelkedő vizek) című projekt (2020) során. A posztapokaliptikus utópia formája egy immerzív színházi előadás, valamint házak ablakaiban látható kiállítás volt. A művész a különböző médiumok (szavak, helyek, találkozások, archívumok és tárgyak) alkalmazásával képzeletbeli világokat és valós emlékeket elegyít napjaink társadalmára vonatkoztatva. 

Borítókép: Fortepan

Fotó: Lukács Máté