EILEEN F. ALMARALES NOY – Elérni a horizontot

EILEEN F. ALMARALES NOY – Elérni a horizontot
Performansz a városi térben és kiállítás az ISBN Galériában
.
2022. június 21–30.
Megnyitó: 2022. június 30-án 18.00-20.00
.
A kiállítás teljes formájában ezen az estén lesz látható.
Eileen F. Almarales Noy havannai képzőművész a budapesti tranzit.hu és a havannai ArtistaXArtista művész-csereprogramja keretében hat hetet tölt Budapesten 2022. június végétől. A két szervezet 2019-ben egy nyilvános pályázat során három magyar és három kubai művészt választott ki a Havannában, illetve Budapesten eltöltendő rezidenciaprogramra. 2020. januárjában Radics Márk utazott Havannába, mielőtt a pandémia félbeszakította volna a programot, amely most folytatódik.
Eileen installáció- és performansz-alapú gyakorlatában gyakran jelent kiindulási pontot Kuba, melynek ellentmondásos gazdasági, politikai adottságait globális összefüggésben vizsgálja. A művész annak a fiatal kubai generációnak a tagja, amely tisztában van vele, hogy az ország erőszakkal fenntartott politikai rendszere a máig hangoztatott szlogenek ellenére nem igazságos, elzárja az embereket a valódi információktól és tudástól, amellyel változtatásra lennének képesek. A művész érti a globalizált világ működését, és meggyőződése, hogy további határok szabása helyett tudatos összefogásra és szolidaritásra van szükség a Föld megóvásához.
Az Elérni a horizontot (Reaching the Skyline) című budapesti kiállítás anyaga egy tíznapos folyamat során áll majd össze. A művész minden nap a város más-más pontján fogja a Kubából hozott földhalmot kiszórni és a földet vízzel keverve városi anzixot fest a helyszínen. A festési akció után a földet összegyűjti, és másnap egy másik helyszínen készít városképet, folytatva ezt addig, amíg a föld elfogy, illetve összekeveredik a helyi utcák porával.
.
Az akvarellek gyarapodása és a kiállítás épülése június 21-től lesz követhető az ISBN Galériában, ahol június 30-án a megnyitó és egyben záró esemény során lesz látható a teljes anyag.
.
.
A művész így fogalmaz a projektről:
“A Föld egy egyre töredékesebb tér, ahol fizikai és virtuális falak jelzik, milyen területhez tartozunk. Ezek a falak gyakran azt az érzést keltik, mintha nem is lennénk valódi lakói a Földnek, ugyanis a politikai-adminisztratív felosztások olyan területekre zárnak be, amelyeken kívül idegeneknek címkéznek minket. Az Elérni a horizontot című kiállítás a Földhöz való kapcsolódásunkról szól. Földi otthonunk egészséges és virágzó fejlődésének az a feltétele, hogy befogadó közösségként, és ne izolált elemek sokaságaként tapasztaljuk meg az embert. Jelenleg egy olyan emberi gépezetnek vagyunk kiszolgáltatva, amely területek, határok, nemzetek, politikai-gazdasági érdekek mentén osztja meg a világot, borítja fel bolygónk egyensúlyát és határozza meg rajta az emberek helyét. Így az emberek szabadsága és a Föld jóléte a gyakran egymásnak ellentmondó gazdasági és politikai érdekeken múlik, amelyek megosztottságot és bizonytalanságot okoznak. Ehhez társul, hogy egyre inkább elveszítjük a kapcsolatot a természettel, és nő a szakadék az elektromos betondzsungel és a környezetünk természetes egyensúlya között. A nagyvárosok nap mint nap futurisztikus képekkel bombáznak, egy robotizált világ víziójával, de vajon ez az út vezet előre? Valóságos mindez? Vagy ki vagyunk szolgáltatva az ember arroganciájának és naivitásának?”
A kiállítás a tranzit.hu és az ISBN könyv+ galéria együttműködésében valósul meg.

Fotó: Nyíri Julianna