Események betöltése

« All Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A realista fordulat körvonalai – könyvbemutató és beszélgetés

February 6 @ 18:00 - 20:00

A realista fordulat körvonalai:
Spekulatív realizmus, objektum orientált ontológia és újrealizmus a kortárs filozófiában

Helyszín: ISBN könyv+galéria
Időpont: 2020. február 6. (csütörtök), 18.00

A valóság visszatérése. Spekulatív realizmusok és újrealizmusok a kortárs filozófiában c. könyv szerzőivel, – Horváth Márk, Losoncz Márk és Lovász Ádám filozófusokkal- beszélget Nemes Z. Márió esztétika, kritikus és Szemes Botond irodalmár.

A valóság visszatérése című könyv magyar nyelven elsőként nyújt részletes, diszciplináris betekintést korunk egyik legérdekfeszítőbb és legnagyobb hatású filozófiai áramlatába, a kortárs realizmusba. A kötetben külön fejezetek foglalkoznak a spekulatív realizmus és újrealizmus, újmaterializmus fogalmaival és jeles szerzőivel. A kötetben részletesen tárgyalásra kerülnek a következő filozófusok: Graham Harman, Timothy Morton, Quentin Meillassoux, Ray Brassier, Iain Hamilton Grant, Mauel DeLanda, Markus Gabriel, Jocelyn Benoist és Maurizio Ferraris.
A beszélgetés során a spekulatív realizmusok és a posztantropocentrikus vagy nonhumán fordulat kapcsolata mellett, a poszthumanizmus, az antropocén és a kortárs művészetelmélet problematikái is felmerülnek. Mindezen szerzőkben közös az a gondolat, hogy a világ több mint a számunkra való hozzáférhetőség. Egy új, környezettudatos szemlélet kialakításához is érdemben hozzájárulhat a filozófiatudományok realista fordulata. Sem a nyelv, sem az ember, sem a tudat nem tekinthető a világ közepének. A létezők sokfélesége: ez minden, ami van.

Részletek

Dátum:
February 6
Időpont:
18:00 - 20:00
Esemény Category:
Esemény címkék:
Honlap:
https://www.facebook.com/events/2799889220054265/

Helyszín

ISBN könyv+galéria
Víg utca 2.
Budapest, 1084 Hungary
+ Google Térkép
Telefon:
+36204755781