Események betöltése

« All Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A Gonosz Bálna / A Whale of a Bad Time

2020-09-01 @ 18:00 - 2020-09-25 @ 19:00

A Gonosz Bálna 

A cím egy úgynevezett vakuemlékezetre utal, 1993. december 12-én megszakadt a híres Kacsamesék rajzfilm televíziós adásának A Gonosz Bálna című epizódja, amikor a közszolgálati televízió bejelentette Antall József miniszterelnök halálát. A “Kacsamaesék generáció” nagy része ekkor találkozott először azzal, hogy a halál és a politika hatással lehet a mindennapi életre. 

A kiállítás a 80-as évek végét, a 90-es éveket és a 2000-es évek elejét dolgozza fel különböző művészeti gyakorlatokon és az Y generáció emlékein keresztül. A kiállító művészek gyerekként, tiniként emlékeznek ezekre az évekre, és kutatják a múlt és a jelen kapcsolatát. 

A gyermekkort meghatározó évek, a rendszerváltást követő időszak, a posztszocialista régió tekintetében nemcsak egy új technikai „aranykor” kezdete, amikor “beszálltunk az Internetbe”, hanem a szocializmus lezártával a politikai, társadalmi, gazdasági átrendeződés történelmi időszaka is.

A tárgyi környezet tekintetében a jellegzetes szocialista design szín és formavilágával rendelkező motívumok keverednek a nyugatról beáramló, és először csak nehezen elérhető, karakteres megjelenéssel rendelkező és nagyra tartott tárgyi elemekkel és ikonokkal. A 90-es évek egy új nyugati mintára formálódó szabadság, az új lehetőségek időszakának kezdete.

Kiállító művészek: Almásy Ivor, Felsmann István, Gink-Miszlivetz Sára, Kortmann-Járay Katalin, Mendreczky Karina, Tóth Balázs Máté, Tóth Márton Emil 

Kurátor: Kókai Zsófia

Grafikai arculat: Compact studio 

Támogatók: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Országos Széchényi Könyvtár

//

A Whale of a Bad Time

The topic of the exhibition evolves around the period of the late 80s, the 90s and the beginning of the 2000s, and its perception and memory of this era through artistic practices and memories of the Y generation. The exhibiting artists are in and around their thirties so they have memories from this period as youngsters. Now they remember and research the connection between past and present. 

The title reflects on a so-called flashbulb memory, an infamous case in recent Hungarian history. On the 12th of December 1993 the television broadcast of the beloved cartoon DuckTales was interrupted when the public television announced the death of Hungarian Prime Minister József Antall.

Exhibiting artists: Ivor Almásy, István Felsmann, Sára Gink-Miszlivetz, Katalin Kortmann-Járay, Karina Mendreczky, Balázs Máté Tóth, Márton Emil Tóth

Curator: Zsófia Kókai

Graphic Design: Compact

Supported by Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest, National Széchényi Library

Részletek

Kezdés:
2020-09-01 @ 18:00
Vége:
2020-09-25 @ 19:00
Esemény Categories:
,
Honlap:
https://www.facebook.com/events/335650560813585/

Szervező

ISBN könyv+galéria

Helyszín

ISBN könyv+galéria
Víg utca 2.
Budapest, 1084 Hungary
+ Google Térkép
Telefon:
+36204755781