Király Tamás ’80s

Title: Király Tamás '80s
Published by: tranzit.hu
Release Date: 2017
Contributors: MUSKOVICS Gyula - SOÓS Andrea
Genre:
Pages: 66
ISBN13: 978-615-80566-3-2

5000 HUF

 

Műfaji határokon túlmutató ruhaperformanszaival Király Tamás (1952–2013) az 1980-as évek elején tűnt fel Budapest underground művészeti színterén. A divatot a képzőművészet és a színház elemeivel ötvöző, “divatellenes” tervező első nemzetközi sikereire szintén ebben az évtizedben tett szert. [...]

A tranzit.hu által kezdeményezett kutatás projekt Király Tamás 2013-ban tragikusan megszakadt alkotói pályájának első évtizedébe nyújt betekintést. A korábban rendszerezetlen életmű ‘80-as évekbeli fejleményeinek felkutatásához barátok és kortársak felkeresésével, interjúk készítésével láttunk hozzá. 2014-ben a tranzit.hu Majakovszkij 102 nevű bázisán megrendeztük a Nyitott kapuk: Király Tamás ‘80s című kiállítást, amelynek anyagát nagyrészben magánarchívumokból gyűjtöttük össze. Jelen kiadvány célja, hogy a kutatásaink során felszínre hozott dokumentumok bemutatásán túl különféle megközelítésekkel szolgáljon az életmű korai szakaszának értelmezéséhez.

A kötetünkben közreadott képek, dokumentumok és szövegek a szocialista rendszer felbomlását megelőző néhány évbe engedik betekinteni az olvasót. Egy olyan időszakot elevenítenek fel, amikor a tűrt kategóriába eső művészeti ellenzék még az Andrássy úti Fiatal Művészek Klubjában tömörült, de már senki nem vette zokon, ha valaki a Parlament vörös csillagos kupoláját formázó kalapban fényképezkedett Budapest utcáin.

/Részlet Muskovics Gyula & Soós Andrea előszavából/

___________________________________________________