A Gonosz Bálna 

2020. szeptember 1-29.

Megnyitó: szeptember 1. 18:00

A cím egy úgynevezett vakuemlékezetre utal, 1993. december 12-én megszakadt a híres Kacsamesék rajzfilm televíziós adásának A Gonosz Bálna című epizódja, amikor a közszolgálati televízió bejelentette Antall József miniszterelnök halálát. A “Kacsamaesék generáció” nagy része ekkor találkozott először azzal, hogy a halál és a politika hatással lehet a mindennapi életre. 

A kiállítás a 80-as évek végét, a 90-es éveket és a 2000-es évek elejét dolgozza fel különböző művészeti gyakorlatokon és az Y generáció emlékein keresztül. A kiállító művészek gyerekként, tiniként emlékeznek ezekre az évekre, és kutatják a múlt és a jelen kapcsolatát. 

A gyermekkort meghatározó évek, a rendszerváltást követő időszak, a posztszocialista régió tekintetében nemcsak egy új technikai „aranykor” kezdete, amikor “beszálltunk az Internetbe”, hanem a szocializmus lezártával a politikai, társadalmi, gazdasági átrendeződés történelmi időszaka is.

A tárgyi környezet tekintetében a jellegzetes szocialista design szín és formavilágával rendelkező motívumok keverednek a nyugatról beáramló, és először csak nehezen elérhető, karakteres megjelenéssel rendelkező és nagyra tartott tárgyi elemekkel és ikonokkal. A 90-es évek egy új nyugati mintára formálódó szabadság, az új lehetőségek időszakának kezdete.

Kiállító művészek: Almásy Ivor, Felsmann István, Gink-Miszlivetz Sára, Kortmann-Járay Katalin, Mendreczky Karina, Tóth Balázs Máté, Tóth Márton Emil 

Kurátor: Kókai Zsófia

Grafikai arculat: Compact studio 

Támogatók: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Országos Széchényi Könyvtár

Facebook esemény 

Sajtó:

Akiket nem köpött ki a bálna

Kapcsolódó program

A Gonosz Bálna kiállítás – www.isbnbooks.hu/2020/08/25/a-gonosz-balna – keretében a kiállító művészek kedvenc videóiból VHS délutánt rendezünk a galériában. Újra találkozhatunk Lindával, Quinn Mallory-val és kedvenc reklámjaink és rajzfilmjeink vagy Scooter sarkadi látogása se maradhatnak ki. Az esemény a járványhelyzet miatt regisztrációhoz kötött.

Esemény regisztráció, szeptember 19. 16:00 – 18:00

A regisztráció menete:

  1. Csekkold le, hogy milyen időpontok vannak és melyikre van még hely! A táblázatban különböző színekkel jelöltük az egyes időintervallumokat. A kitöltetlen sorok jelentik a szabad időpontokat. Minden időintervallum 30 perces és 15 ember tud regisztrálni. Célunk, hogy a rendezvény során végig kényelmesen elférjünk és be tudjuk tartani a távolságtartásra vonatkozó ajánlásokat. Foglalt időpontok:  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UTA1MRzeRHZJP3wggp73P6BjxKS1IKedKDHCZyY7DoE/edit?usp=sharing
  2.  Gondold ki melyik időpont lenne számodra megfelelő.
  3. Nyisd meg a kérdőívet az alábbi linken és add meg a neved, valamint az e-mail címed: https://forms.gle/8AvgtnhsK1GX189N8 
  4. Végeztél is! A rendszer nem küldd e-mailes visszaigazolást, így kérünk erre ne várj. Amennyiben kitöltötted a kérdőívet, úgy szeretettel várunk az eseményen az általad megjelölt időpontban. A járványügyi helyzetre való tekintettel, fenntartjuk a programváltoztatás jogát, de amennyiben valami változik, esetleg a rendezvény elmarad, úgy e-mailben értesítünk! Az eseményre krünk feltétlen hozz maszkot, kézfertőtlenítővel pedig mi készülünk. Köszönjük az együttműködésed!